На сцената на парк „Рибница“ бе отбелязан Международният ден на музиката-21 юни. Събитието бе организирано от Сдружение „Избери България“, с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година. Асен Павлов и професионалистите от „Чинари“ се надиграваха с младите танцьори от НЧ „Проф.Кирил Дженев-2018“, пя и народният хор на НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив . Водещ на събитието бе Наско Стоянов от БГ радио. „Нека аплодираме всички професионалисти и любители, които ни показват красотата на музиката и танците.Музиката обединява изпълнителите, докосва сърцата на публиката, създава добро настроение и приятелства.Тя е изкуството, което сближава и обединява хората най-успешно“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев. Над 80 деца от Школата за народни танци „Луди Млади“ към НЧ „Проф.Кирил Дженев-2018“ се включиха в празника, като представиха „Игри на Дайчово“, „Шопски танц“, „Добруджански танц“, „Рибари“, „Северняшки танц“ и „Тракийски танц“. Народен хор при Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив с диригент Явор Тасков изпълни "Орех са с листе развива" (обработка- Николай Балабанов), "Я изгрей слънце"(обработка- Атанас Илиев) и "Яна овчар лъгала" (обработка- Димитър Христов). Асен Павлов – художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари“, който бе в ролята на ко-водещ на събитието, разказа интересни неща за българския фолклор и показа популярни български хора на зрителите. „Трио Булгарина“ - три талантливи момичета, изпълниха народни песни по съвременен начин, придавайки световно звучене на българския фолклор. „Чинари Дръмс“ грабнаха публиката със завладяващия ритъм на тъпаните. По този спонтанен начин район „Северен“ в Пловдив отпразнува Международния ден на музиката, създаден през 1981 година във Франция от тогавашния министър на културата Жак Ланг. Той е създател на празника Fête de la Musique, провеждан на 21 юни всяка година. Празникът е насочен към любителите музиканти и към професионалните изпълнители на музика, които организират безплатни и спонтанни изпълнения на открито. След 1981 година този ден постепенно започва да се празнува в много страни навсякъде по света. Към настоящия момент Международният ден на музиката се организира в повече от 150 страни на 5 континента. В края на събитието по инициатива на кмета на район „Северен“ Стоян Алексиев бе изтеглена томбола с награди за децата, включваща плажни принадлежности.

В края на юни CAP Green Zone се мести в Пловдив за второто издание на фермерския фестивал „От Фермата до трапезата“! Събитието ще се проведе през целия ден на 25.06.2022 г. (събота) в парк „Рибница“.Организатор на мероприятието е АБ Комюникейшънс, които са стартирали информационната кампания CAP Green Zone, целяща да повиши знанията на широката общественост за насърчаването на устойчивото производство на храни чрез новата Обща селскостопанска политика.Кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев приветства идеята за провеждане на този фестивал. От 11:00 часа ще можете да посетите фермерския пазар на ХРАНКООП, където да се запознаете с трудолюбивите фермери от Пловдивския регион и да опитате от тяхната чиста и натурална храна. Очаква Ви детска работилница по приготвяне на вкусни и здравословни закуски и много игри с награди за малки и големи. А от 17:00 часа-концерт на народния ансамбъл от Широка Лъка. Всички дейности са с вход свободен! Заповядайте!

По молба на гражданите, живеещи на ул. “Благовест” 1-3, е изграден чисто нов паркинг за 80 автомобила.Премахнати са гаражите, положена е асфалтобетонова настилка.Преди това никога не е имало такава. Предстои изграждане на улично осветление, което ще покрие нуждите както на паркинга, така и на прилежащите зелени площи.

С тържествено освещаване и символично прерязване на лента стартира официалното откриване на реновираната сграда на НЧ „Проф.Кирил Дженев-2018“, намираща се на ул. „Филипово“ 37.Сменени са стени, тавани, подови настилки, поставена е нова дограма, направен е основен ремонт на покрива на сградата. Специален гост на събитието бе кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев Той получи благодарствена грамота за съдействие и подкрепа при обновяване на сградата и даване на възможност повече деца да се докоснат до сферата на културата, изкуството и науката. На мероприятието присъства и проф. д-р Даниела Дженева- главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, която също взе грамота. Бяха връчени благодарствени грамоти и на всички дарители, благодарение на които е направен ремонта на сградата. В следобедните часове се проведе празничният концерт по случай 100 години от рождението на проф. Кирил Дженев в Спортна зала „Строител“. В него взеха участие децата от школите към читалището. „Бих искал да поздравя НЧ „Проф.Кирил Дженев-2018“ с празника им и със 100-годишнината от рождението на техния патрон и вдъхновител-един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България-проф. Кирил Дженев.Пожелавам на целия екип на читалището здраве, креативност и нека винаги с много любов в сърцата предават на младите таланти хубавите български традиции.А децата и младежите от читалището призовавам да учат, съхраняват и разпространяват родните обичаи у нас и в чужбина, защото само чрез самобитния български фолклор ще запазим духа и културата си“, каза кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев. Балетно студио "Фламинго" представи прекрасни балетни изпълнения с децата и младежите на възраст от 4 години до 16 години. Детски танцов състав" Луди Млади " с участници на възраст от 5 години до 15 години показа танци от различни фолклорни области на България. Любителски състав на Школа за народни танци „Луди Млади“ зарадва публиката с автентичен български фолклор.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 2 от 313
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!