Съвременна европейска литература в нови български преводи ще бъде представена тази година на 11-та „Нощ на литературата“.Район „Северен“ се включва в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература. „Нощ на литературата“ е събитие, което се провежда по едно и също време в различни европейски градове. Четат се откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Литературният хепънинг ще бъде на 7 септември 2022г. (сряда), от 18.00 часа в парк „Рибница“. Събитието се осъществява със съдействието на район „Северен“ и НЧ "Проф. Кирил Дженев - 2018". Ще бъдат прочетени откъси от следните произведения: - „Човек в стъкленица“, Александър Прокопиев, (Северна Македония) Избрано от Културно-информационен център на Република Северна Македония; - „Да опознаем Италия. Хиляди чудеса“, Джеронимо Стилтън , (Италия) Избрано от Италиански културен институт; - „Междинно кацане“, Матей Хоржава (Чехия) Избрано от Чешки център. Никол Ерева – доброволец, ще представи откъсите пред публиката. Никол е на 15 години и е ученичка в НГСЕИ със специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър". Мечтата ѝ е да уча в НАТФИЗ и един ден да работи това, което иска, а не това, което се налага. Едно от любимите ѝ хобита е да танцува - вече осем години се занимава с народни танци в школа „Луди Млади“. Танците са нейното вдъхновение и я карат да твори. Смята, че всеки човек трябва да преследва мечтите си, каквото и да му коства, защото успехът е най-сладък, когато си се трудил, за да го постигнеш. Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Столична община, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Още един ангажимент бе изпълнен към живущите на ул. “Победа” 44-54 и бе решен дългогодишен проблем с паркирането в “Северен”. Това съобщи кметът на района Стоян Алексиев.Премахнати са старите ламаринени гаражи, почистени са строителните отпадъци, изхвърлени през годините в градинката зад блока и е изграден паркинг за 70 автомобила, с канализация и осветление. Това е втори паркинг в карето между бул. “България”, бул. “Дунав”, ул. “Победа” и ул. “Васил Левски”, след като беше решен друг наболял от 40 години проблем с “дупката” зад Пощата и изпълнен ангажимент за нов паркинг за 40 автомобила към живущите на бул. “България” 136 до 146.

Фестивалът „Включи квартала – Театър в парка“ отново гостува в район „Северен“. Любителите на театъра ще могат да гледат невероятния комедиен спектакъл „На живо от оня свят“ на 23.07.2022г.(събота) в парк „Рибница“, кв. Кършияка. Представлението стартира в 20:30 часа и е напълно безплатнo. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Театърът не е подходящ за деца под 12 години. „НА ЖИВО ОТ ОНЯ СВЯТ“ Автор: Жан Ноел Фенуик Постановка: Ивайло Христов Участват: Албена Михова, Кирил Ефремов и Евгени Будинов Прекрасните актьори от спектакъла ще ни пренесат в света на театралното изкуство с брилянтна игра и много усмивки. Входът е свободен! Заповядайте!

Паркингът за 65 автомобила, намиращ се на ул. “Хан Телериг” 1-3-5 (Mалкия Гигант), е реновиран и преасфалтиран. Изградени са нови дъждарки за отводняване и е направена профилактика на осветлението. „Това е още един изпълнен ангажимент към гражданите от “Северен”, коментира кметът на района Стоян Алексиев.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 7 от 319
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!