Денят беше отпразнуван в пенсионерския клуб на ул. „Хан Телериг”, където се събраха 50 жени. Други 80 жени отпразнуваха Бабинден в клуба на ул. „Гонда вода”. Членовете на двата клуба бяха поканили акушерки от района. По стара българска традиция жените измиха ръцете на акушерките и ги дариха със сапун и кърпа. Кметът инж. Ралев пожела на всички дами да са живи и здрави и да отгледат здрави внучета. Бабинден е силно почитан от българите. Жените, които са помагали при идването на новия живот на света, някога са били сред най-уважаваните от народа. Бабата, наричана в по-нови времена акушерка, е била тази, която е бдяла над родилката в часовете на раждането и се е грижела за спасението на майката и детето. До 3-ия ден след раждането бабата стояла през нощта до родилката и бебето, за да посрещне орисниците. Тя била тази, която с билки и баяния поемала грижата да пази майката и новороденото до 40-ия ден от раждането, за да ги пази от вредните влияния на злите същества. Бабата лекувала всички детски болести, които се появявали в първите месеци след раждането.

Още от първите работни дни на новата 2013 година районната администрация на „ Северен” поднови кампанията по репатриране на автомобили, които са излезли от употреба, съобщи кметът на района инж. Ральо Ралев. До момента са облепени 10 броя моторни превозни средства със съдействието на служителите на „ Общинска охрана”, а в петък бяха репатрирани 3 броя автомобили, намиращи се на бул. „ Дунав” и на бул. „ България”. „Акцията продължава и през тази седмица, като целта ни с предупредителните стикери е собствениците на автомобилите, които са негодни за употреба да предприемат мерки сами да ги премахнат, защото в противен случай репатрирането от нас би струвало по-скъпо. При този голям недостиг на паркоместа в целия град е недопустимо да оставим тези морално остарели и излезли от движение автомобили да заемат места”, обясни инж. Ралев. От тази седмица започва и засилен контрол върху неправилното паркиране. „ Предупреждавам всички собственици на МПС да използват само предназначените за това места, в унисон със Закона за движение по пътищата и Наредбата на общината”, каза кметът. Особено внимание служителите ще обърнат на паркиралите върху тротоарните и зелени площи коли.
Район „ Северен” става партньор по проект „ Детски игри без агресия”, съобщи кметът на района инж. Ральо Ралев. Проектът предвижда да се проведе 10- месечен тренинг за преодоляване на агресивното поведение в пет детски градини намиращи се на територията на района. Заниманията ще се провеждат два пъти седмично. Тренингът включва забавни спортни игри, със специална насоченост за развиване на саморегулацията, базовите социални компетенции на децата и има ефект върху агресивното поведение и подготовката за по-добра реализация в детската градинка и училището. „ Убеден съм, че чрез тези занимания агресията, която напоследък се наблюдава все по-често у децата, ще бъде преодоляна и децата ни да бъдат жизнерадостни, спокойни и уравновесени”, сподели инж. Ралев. Вече са избрани петте детски заведения, които ще участват в продължение на близо три месеца в проекта.Предстои да бъдат проведени срещи с персонала на градинките и директорите, които ще бъдат специално обучени за водене на заниманията.

От днес започва изпълнението на инвестиционната програма на район „ Северен”, съобщи кметът инж. Ральо Ралев. Очаква се и тази година да съберем около 195 000 лева от такси от преместваемите съоръжения, разположени на територията на района. С част от тази сума предвиждам да се започне веднага изкърпване на уличните дупки по най-натоварените улици . Останалата част ще бъде изразходвана за ремонт на тротоарни настилки, алейни мрежи и изграждане на паркоместа”, обясни инж. Ралев. Едно от тези места, на които изцяло ще бъдат реконструирани алейните мрежи е парка, намиращ се северно от Панаирни палати, който е един от най-посещаваните паркове в района след изграждането там на нови детски съоръжения. Инж. Ралев обяви още, че дългоочакваната от жителите на района реконструкция на ул. „ Никола Войновски” ще бъде извършена тази година. Една от най-натоварените улици в район „ Северен”, през която минава голям трафик на леки и тежкотоварни МПС, и която обслужва много фирми, ще бъде изцяло ремонтирана – там ще бъде направено преасфалтиране, ще бъде подменена изцяло тротоарната настилка, както и изградено улично осветление, каквото никога не е имало.

<< Начало < Предишна 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 Следваща > Край >>
Страница 324 от 331
DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!