Богато въображение, много любов към малките възпитаници на „Захарно петле“, предпразнични емоции за 1 март – ето ги факторите, които направиха честването на обичания празник на баба Марта незабравим момент от живота на детското заведение. Заслугата е на неуморния екип педагози, водени от директора Цв.Лазарова, които създадоха сами сценарий за празника и се осмелиха да се превъплътят в ролите на десетки приказни герои, които малчуганите познават и обичат. Гости на това необичайно, но изключително емоционално посрещане на 1 март бяха кметът на района инж.Р.Ралев, заместник-кметът Л.Кътова, Д.Йорданова-секретар на кметството – всички добре познати на децата от предишни посещения и посрещнати с радостни възгласи. Ученици от ОУ „Димитър Димов” изненадаха малките „петленца” с поздрав от песни и танци като пожелаха здраве и берекет на всички присъстващи. Кукленият театър, измайсторен от екипа учители на двете подготвителни групи-петгодишни, надмина очакванията на малки и големи, защото бе новаторски и като текст, и като изпълнение. С артистизъм и много настроение учителите оживиха с кукли, с гласове и много смешки десетки обитатели на горското царство, за да дойде кулминацията с появата на баба Марта – червена и засмяна, но понякога напомняща, че зимата не си е отишла. Аплодисментите на очарованата публика от деца и гости нямаха край, усмивките по лицата бяха най-красноречив знак за настроението в залата. Директорът на детското заведение Цв.Лазарова предположи, че днешният експеримент може да се окаже начало на нов подход за честване на празниците в „Захарно петле“. Основание за това и даде и фактът, че за първи път ставащото в залата бе предавано онлайн чрез родители ентусиасти, които снимаха представлението и чрез фейсбук страниците на групите го правеха достояние на десетки родители, които в момента бяха на работа. Невероятните емоции на присъстващите на представлението изрази с усмивка инж.Р.Ралев, който призна, че видяното и реакциите на малчуганите са го върнали в детството. Той и екипът му поздравиха сърдечно учителките, децата, целия персонал на детското заведение за празничните емоции и по хубава българска традиция закичиха всички с мартенички за здраве и успех. В два последователни дни в двете сгради на градината педагогическият екип на ДГ „Захарно петле“ даде доказателство за интензивна и смислена работа с най-малките, която е пореден атестат за високия авторитет, с който заслужено се ползва детското заведение в район „Северен“ и в града.

Културно събитие под наслов „Всички цветове заедно” се проведе в заседателната зала на районната администрация в „Северен”. Кметът на района инж.Ральо Ралев официално откри мероприятието и застъпи темата за начините на интегриране на малцинствата чрез образование и култура. „Днес на обществото ни са необходими образовани млади хора и всички трябва да работим в тази насока – да ограмотяваме младежите от всички етноси, за да могат успешно да се реализират както на пазара на труда, така и в живота. Освен стандартно образование младежите задължително трябва да притежават и компютърна грамотност, тъй като съвременните професии са неизменно свързани с новите технологии и компютърни системи” – подчерта инж.Ралев. Последва представяне на младата писателка Красимира Стоева, която има осем издадени книги и е печелила множество конкурси. Тя представи книгата си „Смъртта е оправдание за всичко” от 2015 г. – роман, който печели конкурс на Министерството на културата. Книгата по художествен път представя актуалния проблем за интегриране на малцинствата. „Акцентът в книгата ми е да не слагаме ограничения във взаимоотношенията, да се стремим към едно по-добро бъдеще, да бъдем по-сплотени, да си даваме шанс, да търсим доброто в себе си и в това, което ни събира. Чрез образованието, чрез силните страни на всеки от нас и чрез изкуството ще избягаме от страха, който се наслагва между етносите.” – сподели авторката. Именно тази книга избра инж.Ралев за подарък на гостите от район „Северен”, сред които и жители на „Шекер” и „Арман” махали, випускници на пловдивския университет „Паисий Хилендарски” със специалност етнология, както и здравни медиатори. Гостите бяха трогнати от жеста на внимание и благодариха сърдечно на инж.Ралев.

Четвъртък, 28 Февруари 2019 11:08

КМЕТ И ДЕЦА – ЗАЕДНО НА ПАТРИОТИЧЕН УРОК

Паметен урок по родолюбие по случай 3 март събра деца и учители от ДГ „Захарно петле“ и многобройни гости от район „Северен“, водени лично от кмета инж.Ральо Ралев. С него бяха заместник-кметовете Л.Кътова и К.Георгиев, секретарят на района Д.Йорданова и главен експерт „Образование и наука” Н.Нончева, както и близки на децата, дошли, за да се присъединят към предпразничните вълнения на малките патриоти. Цветанка Лазарова, директорът на детското заведение, с гордост представи своите скъпи възпитаници, своите колеги П.Иванова и В.Стоянова, които с много ентусиазъм са се подготвяли за празничното събитие. Бъдещите първокласници около нея нямаха търпение да се изявят и не само показаха своя вълнуващ урок спектакъл, но въвлякоха публиката в неподправените детски емоции. Със слово, с патриотични песни, с мултимедия малките артисти пресъздадоха славни моменти от родната история. Урокът по родолюбие проследи съдбата на най-скъпите синове на отечеството и показа, че техните дела са оставили незаличима следа във всяко българско сърце. Трогнати до сълзи от превъплътените Левски, Ботев, Райна Княгиня, от малките артисти с лъвчета върху калпачетата, гостите дадоха израз на неподправените си емоции с усмивки и с думи на благодарност за преживения заедно с децата предпразничен ден. Инж.Р.Ралев честити на всички настъпващия национален празник и сподели, че малките възпитаници на „Захарно петле“ са го развълнували дълбоко, а техният патриотичен урок ще остане задълго в съзнанието и сърцето му. С дълбоко уважение и респект той се обърна и към педагогическия екип на градината, където работят всеотдайни и изключително отговорни педагози. Цветята за директора Цв.Лазарова са признателност за всеотдайността, с която ръководи детското заведениe и заедно със своя екип всеки ден градят у децата чувство за национална принадлежност, чувство на гордост, че са част от славна история.

Правителството стартира Национална програма за елиминация на морбили и рубеола 2019-2022 г., чиито задачи са насочени към намаляване възприемчивостта на населението към морбиления и рубеолен вирус, осигуряване на допълнителна възможност за имунизация на групи с повишен риск от заразяване чрез целеви ваксинални кампании и укрепване на системата за надзор на морбили и рубеола. Поради високите нива на риск в етническите квартали, от няколко дни е в ход съвместната кампания на общопрактикуващи лекари, медицински персонал и здравни медиатори от администарцията на район „Северен“ в Арман махала и Шекер махала – съобщи пред медиите кметът на района инж. Ральо Ралев. Издирени и установени са всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема. Общо за двете махали неимунизираните или подлежащите на реимунизация са 51 деца, 36 от тях живеят извън страната, 2 деца са преместени в други градове, 9 са имунизирани, а 4 други ще бъдат реимунизирани. Кметът инж. Ралев, изказва благодарност на общопрактикуващите лекари в район „Северен“: д-р Ив. Коева, д-р Дипчикова, д-р Станчев, както и на мед. сестра С. Величкова и на двамата здравни медиатори – Никола Стефанов и Ракип Юсеин.
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 10 от 223

 

 banner-monitoring

 anketa

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!