Три учебни заведения в район „Северен” спечелиха финансиране по проекти в Кампанията „За Чиста Околна Среда – 2015” на ПУДООС – предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Финансиране в размер до 5000 лв. ще получат ФЕГ „А.Екзюпери” с проект „Екоден. Биоразнообразието в България. Човекът и околната среда”, ЕГ „Иван Вазов” с проект „Зелен кът за отдих в двора на ЕГ „Иван Вазов” в гр.Пловдив” и ОДЗ „Космонавт” с „Изграждане на екологичен кът за игра на деца от яслена възраст”.

„По програмата кандидатстваха десет учебни заведения от район „Северен”. Щастлив съм, че три от тях ще успеят да реализират своите проекти, като по този начин ще концентрираме вниманието на децата върху опазване на околната среда и промяна на общото отношение към природата”.

Голям процент от изхвърляните битови отпадъци от домакинствата, ако са правилно третирани не представляват опасност за здравето на човека и обкръжаващата го среда. Има обаче един процент битови отпадъци, в чийто състав, количество или свойства се намират вещества, които носят опасност на човека и природата и те са наричат опасни отпадъци. Ако не бъдат обезвредени могат сериозно да замърсят природата и да застрашат човешкото здраве.

11Община Пловдив вече втора година прилага успешно Система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата.  Приемането им се осъществява, чрез Мобилен събирателен пункт – два пъти годишно.

Първата кампания за 2015 г. ще се проведе в периода от 16 до 18 април, а втората ще бъде през месец октомври. (Допълнителна информация за нея ще бъде публикувана  на по-късен етап.)

Опасните отпадъци, които ще се приемат в Мобилния  пункт са:

- живак и живаксъдържащи уреди (с изкл. на луминесцентни лампи);
лаково бояджийски материали (емулсии и лакови бои; политури и лакове; разтворители и разредители за боя; терпентин и др.),
домакински препарати и химикали (почистващи препарати, белина, дезинфектанти, дезодоранти, киселини, основи, реактиви, пестициди и др.);
мастила, замърсени опаковки и др.;
маслени филтри, спирачни течности и антифриз;
фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност).

Дата и местоположоние  на  Мобилния пункт

Събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Дата

Час

Местоположение

1. 16.04.2015 г. 10:00-12:45 Район „Западен” – на паркинга на ул. „Равнища” до параклиса „Св. Троица”
  16.04.2015 г. 13:45-16:30 Район „Северен” – на кръстовището на ул. „Победа” и ул. „Димитър Стамболов”, в близост до автогара  „Север” и магазин „Лидъл”
2. 17.04.2015 г. 10:00-12:45 Район „Тракия”- ул. „Съединение” до ДКЦ V-Пловдив
  17.04.2015 г. 13:45-16:30 Район „Източен” – ул. „Лев Толстой” №2
3. 18.04.2015 г. 10:00-12:45 Район „Южен” – продължението на бул. „Македония” срещу магазин „Лидъл”
  18.04.2015 г. 13:45-16:30 Район „Централен” – паркинга зад ресторант „Стадиона”

Print

 

По инициатива на Община Пловдив. Повече информация можете да откриете тук.

Кметът на район „Северен” инж.Ральо Ралев и заместник-кметът Лариса Кътова бяха официални гости днес на музикално представление в ЦДГ „Захарно петле”.

Децата от пета група на детската градина с директор Цветанка Лазарова изпълниха 45-минутна празнична програма, посветена на пролетните празници Лазаровден, Цветница и Възкресение Христово.

          Облечени в народни носии и с много настроение малчуганите показаха българските традиции, гордо рецитираха стихотворения, пяха народни песни, играха хора и народни танци.

         Родители, учители и всички гости на мероприятието останаха очаровани от прекрасните изпълнения на петгодишните възпитаници на ЦДГ „Захарно петле”.

         Кметът Ралев поздрави децата за старанието и чувството, което влагат в изпълненията си и го карат да се чувства горд българин, след което с г-жа Кътова поднесоха на всички изпълнители приготвените от тях торбички с лакомства-изненади и пожелаха на всички присъстващи весели и благословени предстоящи празници.

Поредна залесителна акция се проведе днес в район „Северен”. Стартът даде кметът на района инж.Ральо Ралев в 11.00 часа на ул.”Лайка” №2.

50 бр.широколистна дървесна растителност от видовете червен дъб, чинар, мелия и рустифина облагородиха зелената площ в кв. „Тодор Каблешков”, като на ул.”Лайка” от №2 до №24 бяха засадени 23 бр.широколистни дървета, а на ул.”Звънче” 27 бр. широколистни дървета и 200 бр.декоративни храсти от вида форзиция.

В залесителната акция се включиха и заместник-кметовете на „Северен” Лариса Кътова и Красимир Асенов, служители на районната администрация и граждани.

Днешното мероприятие е част от поредицата залесителни акции на територията на Община Пловдив, чрез които градът продължава да добива все по-приветлив, зелен и естетичен вид.

<< Начало < Предишна 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 Следваща > Край >>
Страница 229 от 288

DELOVODNA-SPRAVKA3

m chove-na-stol-320-180-0f44bfc11c31

etajna sobstvenost2

Asymmetrical symbol of Chaos.ant5

banner-monitoring

covid-19-logo22

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!