Кметът на „Северен” специален гост за  Сирни заговезни в ДГ „Захарно петле”

По случай Сирни заговезни в ДГ „Захарно петле” директорът Цветана Лазарова и всичките деца посрещнаха с впечатляващо кукерско шествие кмета на района инж.Ральо Ралев и екипа му. Денят ще остане в съзнанието на всички участници в обичания празник с вълнуващи изненади за децата и гостите им. Богата изложба на кукерски маски, изработени от малчуганите, учители и родители, посрещна във фоайето новодошлите. Те бяха майсторски изработени с разнообразни естествени материали, а някои от тях имаха две лица – смешно и страшно. Презентацията за кукерските обичаи и шествия впечатли и децата, и гостите, като най-силно вълнение предизвикаха огромните хлопатари, окачени на кръста на шестващите кукери. Кулминацията си празникът достигна, когато децата, облечени в народни носии, пресъздадоха някогашното обхождане на домове с пожелания за здраве, благополучие и богат урожай. Към тях с тътен се присъединиха група кукери с красиво оцветени маски и със звънци на кръста – също толкова впечатляващи, каквито децата ги видяха и в презентацията.

Най-вълнуващ бе моментът на прочутия ритуал на хамкането с халва, в който се включи и заместник-кметът К.Георгиев. Той завъртя над главите на децата завързаната с червен конец бяла халва, а наобиколилите го малчугани се заливаха от смях, защото въпреки многото подскоци, все не успяваха да достигнат до сладкото парченце.

 Инж. Ралев бе не по-малко развълнуван от малките стопани на градината  и ги успокои, че за всички ще има сладости. На всички в ДГ „Захарно петле” – и на децата, и на учителите, и на служителите – кметът пожела да са здрави и да посрещат с радост хубавите народни празници, да почитат традициите и да опазват българския дух. Малчуганите му направиха специален подарък – най-хубавата кукерска маска бе поднесена на кмета, за да му напомня празничния ден в ДГ „Захарно петле”.

В район “Северен” се проведе първата за годината, регулярна акция в изпълнение на разпоредбите на Наредбата на община Пловдив за реда и условията за намаляване на замърсяването с отпадъци от излезли от употреба МПС.

 

Тази политика на районната администрация се провежда с цел естетизиране и почистване на района, както и в много случаи освобождаване на неправомерно заети паркоместа.


Служителите на район “Северен” със съдействието на III РУ-Пловдив, ОП "Паркиране и репатриране", "Българска рециклираща компания" АД извършиха обход за установяване на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). 


В резултат са съставени 
20 констативни протокола за премахване на излезли от употреба моторни превозни средства, паркирани по тротоарите, улиците, площадките, откритите обществени паркинги, зелените площи и други.


Облепените автомобили с предупредителен стикер са на следните адреси:


бул. “Марица”  25

- бул. “България”  115, 172

- бул. “В. Априлов”  124

- ул. “Сливница”  7

- ул. “Дунав”  89, 182, 186

- ул. “Милеви скали”  5, 6, 11, 13

- ул. “Галилей”  8

- парк “Красива България”

 

След облепяне на МПС-тата собствениците имат 90-дневен срок, в който следва да преведат автомобилите си в техническо изправно състояние, да ги преместят на частен терен или да ги предадат за разкомплектоване на лицензирани за целта фирми. В следствие на неизпълнени такива предписания следва акция по репатриране на излезлите от употреба МПС-та.

Кметът на район „Северен“ инж. Ралев призовава гражданите да сигнализират за излезли от употреба МПС-та на територията на района на тел032 / 901 165 – отдел “Екология” при Район “Северен”.

Петък, 09 Февруари 2018 19:51

Публичен отчет за 2017 г.

Кметът на район "Северен" инж. Ральо Ралев ще направи своя публичен отчет за 2017 г. Отчетът ще се проведе на 12.02.2018 г /понеделник/ в аудитория  7 на ВУАРР /Висше училище по агробизнес и развитие на регионите/, бул. "Дунав" № 78, от 11 ч. Входът е свободен и жителите на район "Северен" са поканени на срещата с инж. Ралев и екипа муза да се запознаят с постигнатите резултати и направеното в последната година.

Понеделник, 15 Януари 2018 15:03

Василица

По повод Василица, новогодишният празник на ромите, за поредна година на гости на инж.Ральо Ралев в район „Северен” дойдоха ученици от ОУ „Панайот Волов”, за да поздравят него и служителите му и да го сурвакат за здраве и късмет. Инициативата е традиционна и е подкрепяна от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Гостуващите при кмета ученици бяха с красиви пъстри носии, а в ръцете си всички държаха ръчно изработени сурвачки и подаръци за домакините. Със стихове и песни те показаха как се празнува ромската Нова година, а наричанията им бяха за много здраве, успехи и късмет. Банго Васил, припомниха децата, има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, а на децата раздава подаръци. Затова на Василица сутринта ромските деца обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, плодородие и благополучие. Вярва се, че от тяхната благословия зависят щастието и късметът. Трогателно внимание към кмета и служителите му учениците засвидетелстваха и с изработените лично от тях сувенири. Най-много емоции предизвика моментът, когато трябваше да бъде сурвакан кметът – личеше, че гостите имат желание до един да се включат  в този радостен ритуал. Искрено развълнуван, и самият кмет на района сърдечно благодари за изненадата и подаръците на учениците и учителите, раздаде им лакомства и им пожела техният закрилник да ги вдъхновява за добри дела, за успех в учението, за здраве и късмет.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 4 от 176

 

 banner-monitoring

 earth hour2018

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!