Втората за район „Северен” безплатна денонощно работеща библиотека на открито вече е факт в кът за отдих „Моливчета”. Кътът, намиращ се западно от пешеходния мост до ул.”Неофит Рилски” става все по-предпочитано място за отдих и почивка от гражданите след поетапното му облагородяване от районната администрация и спомоществователи. Къщичката за книги е заредена с разнообразно жанрово четиво и ще радва любителите му, които вече имат възможността да си взимат от книгите за свободно четене, както и на свой ред могат да оставят книги за следващи читатели. „Градското пространство е обогатено, радвам се, че успяхме да провокираме интереса на малките жители на района към книгите - показва ни го Марина, която първа се възползва от възможността да си вземе книжка от библиотеката на открито” – сподели г–жа Лариса Кътова, изпълняващ функциите на кмет на района. След успешното разработване на първата библиотека, намираща се пред районната администрация на бул.”Цар Борис ІІІ Обединител” №22А, втората библиотека в кът за отдих „Моливчета” е нормалното продължение на тази инициатива. Преди месец същото парково пространство бе облагородено с пет на брой виенски паркови пейки в ярки цветове, допълнени от три броя кошчета за смет в същия виенски стил. Съоръженията са дарени на община Пловдив - район „Северен” от фондация „Стария бряст” гр.Сливен с изпълнителен директор Стефан Стефанов и бригада „Нова градина” – гражданско обединение за обществено полезна дейност гр.Сливен с ръководител Магдалена Данчева. Облагороденото пространство вече е любимо място на жителите на района за срещи, разговори, отдих и четиво, а инициативата „малка безплатна библиотека” ще се реализира и на други подходящи места в „Северен”.
20 броя нови кошчета за отпадъци са поставени вчера в район „Северен” – съобщи изпълняващият функциите на кмет на района г-жа Лариса Кътова. Кошчетата са изработени от бетон, изключително здрави са и са с вместимост 40 литра. Върху тях е изобразено логото на община Пловдив. Половината от тях са осигурени от районната администрация, а останалите от ОП „Градини и паркове”. Те са поставени на места, където липсват такива, както и по желание на жители на „Северен”– това са основни булеварди, градинки, паркове, междублокови пространства и места със завишен човекопоток. Адресите, на които са поставени новите съоръжения са следните: 1. Междублоково пространство на бул.”Марица” №51-53 и ул.”Победа” №2 – 1 бр. 2. Ул.”Брезовско шосе” №4 - 2 бр. 3. Бул.”Дунав” №166-168 – 1 бр. 4. Ул.”Бързия” №8, до спортно игрище – 1 бр. 5. Бул.”Дунав” №202 – в градинката до параклиса – 2 бр. 6. Ул.”Милеви скали” №6, до беседката – 1 бр. 7. Ул.”Милеви скали” №9 – 2 бр. 8. Бул.”Васил Левски” №14, вход А – 2 бр. 9. Междублоково пространство на бул.”България” №32-42 и бул.”България” №20-30 – 2 бр. 10. По поречието на река Марица от ул.”Тимок” до ул.”Луда Яна” – 6 бр. За гражданите, които желаят да конкретизират място за поставяне на кошчета за отпадъци, телефонът е 032/901 165 – отдел “Екология” към районната администрация. Г-жа Кътова апелира гражданите да изхвърлят отпадъците си на определените за целта места, както и да опазват общинската собственост.
Администрацията на район „Северен” благоустрои северния бряг на река Марица с поставянето на 10 нови градински пейки - съобщи г-жа Лариса Кътова – изпълняващ функциите на кмет на район „Северен”. Пейките са поставени в участъка между ул.”Тимок” и ул.”Луда Яна” и са с изглед към реката, за да могат гражданите да се наслаждават на прекрасния й пейзаж, както и на нейните водни обитатели. Район „Северен” откликна на желанието на живущи, които споделиха, че с радост биха ползвали мястото за отдих и почивка. Пейките са закупени със средства на районната администрация и са поставени със съдействието на ОП „Градини и паркове”. До края на седмицата ще бъдат поставени и кошчета за отпадъци.
Петък, 14 Юни 2019 13:24

Празник на слвото

Празник на словото събра в конферентната зала на район „Северен“ най-добре представилите се участници в провеждания за втора поредна година литературен конкурс, който е част от мащабната инициатива „Дъга на творчеството“. По темата „Човекът, който ми подари светлина“ писаха ученици в две възрастови групи, а към тях се присъединиха със своите текстове и двама учители. Жанровото разнообразие - от есе към разказ и стихотворение - бе само един от факторите, които впечатлиха журито при избора на победителите и подгласниците им. Силно впечатление направиха изразените чувства, осмислянето на човешкото общуване като безценен източник на познание и самопознание, великата сила на любовта, която дава опора и вдъхновение на всеки - и на даряващия любов, и на ощастливения с нея. Висока езикова култура – това пък беше отлика на всичките 31 конкурсни работи. В категория до 15 години най-висок сбор оценки получи есето на Виктория Нейкова от СУ „П.Яворов“ с преподавател М.Камбурова, а нейни подгласници бяха четирима ученици от СУ „П.Яворов“ и СУ „Хр.Данов“. В групата до 18 години първа се класира Неда Панайотова от ЕГ „Иван Вазов“, а нейни достойни конкуренти бяха четири млади авторки от ПГХТТ с преподавател Ю.Бохорова и ученичка от ЕГ „Пловдив“. Силно впечатление направиха и текстовете на двете учителки - Милена Новакова от ДГ „Славей“ и Розалина Петрова от ДГ „Дъга“, които с равен сбор се класираха на първо място в своята група. Г-жа Лариса Кътова, изпълняващ функциите на кмет на района, поздрави участниците в конкурса и връчи грамоти и награди на 13-те призьори. Всеки отличен бе посрещан с най-характерното от неговия текст, а учителите с най-много победители М.Камбурова и Ю.Бохорова споделиха вълнението и гордостта си да работят с талантливите си ученици. Призьорите си тръгнаха с книги, които определиха като истинско бижу заради великолепното им оформление и, разбира се, заради съдържанието им, което със сигурност ще стане източник на светлина за мнозина
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 4 от 228

 

 banner-monitoring

 anketa

 

 

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!