Петък, 09 Февруари 2018 19:51

Публичен отчет за 2017 г.

Кметът на район "Северен" инж. Ральо Ралев ще направи своя публичен отчет за 2017 г. Отчетът ще се проведе на 12.02.2018 г /понеделник/ в аудитория  7 на ВУАРР /Висше училище по агробизнес и развитие на регионите/, бул. "Дунав" № 78, от 11 ч. Входът е свободен и жителите на район "Северен" са поканени на срещата с инж. Ралев и екипа муза да се запознаят с постигнатите резултати и направеното в последната година.

Понеделник, 15 Януари 2018 15:03

Василица

По повод Василица, новогодишният празник на ромите, за поредна година на гости на инж.Ральо Ралев в район „Северен” дойдоха ученици от ОУ „Панайот Волов”, за да поздравят него и служителите му и да го сурвакат за здраве и късмет. Инициативата е традиционна и е подкрепяна от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Гостуващите при кмета ученици бяха с красиви пъстри носии, а в ръцете си всички държаха ръчно изработени сурвачки и подаръци за домакините. Със стихове и песни те показаха как се празнува ромската Нова година, а наричанията им бяха за много здраве, успехи и късмет. Банго Васил, припомниха децата, има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, а на децата раздава подаръци. Затова на Василица сутринта ромските деца обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, плодородие и благополучие. Вярва се, че от тяхната благословия зависят щастието и късметът. Трогателно внимание към кмета и служителите му учениците засвидетелстваха и с изработените лично от тях сувенири. Най-много емоции предизвика моментът, когато трябваше да бъде сурвакан кметът – личеше, че гостите имат желание до един да се включат  в този радостен ритуал. Искрено развълнуван, и самият кмет на района сърдечно благодари за изненадата и подаръците на учениците и учителите, раздаде им лакомства и им пожела техният закрилник да ги вдъхновява за добри дела, за успех в учението, за здраве и късмет.

Сряда, 10 Януари 2018 15:01

Нови 235 кг пластмасови капачки

Нови 235 кг пластмасови капачки предаде кметът на район "Северен" инж. Ральо Ралев днес, събрани благотворително в администрацията на района. Вече около 2 години кметството участва в тази благородна инициатива на организацията Here2Help с лице Кирил Гаров, за събиране на пластмасови капачки – съобщи Ралев. Чрез събирането и преработването на рециклируеми материали всички приходи се даряват за обществени каузи.

            Наскоро зарадвахме децата от Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания към КСУ “Олга Скобелева” с чисто нова пералня, закупена със събраните средства от предадените за рециклиране капачки. Сега набираме средства за нова кауза – коментира Ралев. Ако имате идея, ние съвместно с Here2Helpсме готови да я реализираме. За целта изпращайте предложения до тях на имейл Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.  или в страницата им в фейсбук, както и на имейла на Район “Северен”:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

            Кметството продължава да съдейства в събирането на капачки. Те могат да се предават денонощно на дежурния служител в районната администрация на адресбул."Цар Борис ІІІ Обединител"  22А.

            Според Кирил Гаров Район “Северен” е най-активен в събирането на пластмасовите капачки на територията на гр. Пловдив. Благодарим на всички граждани и фирми, които се отзовават, носят непрекъснато капачки и допринасят за реализирането на една благородна кауза – коментира Ралев.

Понеделник, 08 Януари 2018 15:00

Бабинден

В Район “Северен” се отбеляза Бабинден и се пресъздаде традиционния ритуал, свързан с празника. Този ден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

В обедната почивка всички служители се събраха в заседателната зала на кметството, където се проведе традиционният ритуал с измиване на ръцете на най-младата баба от най-скорошната родилка. След това всички, които желаят да имат отроче минават покрай бабата, която ги докосва с водата и ги закичва със здравец.

Кметът на района инж. Ралев подари на своите баби-служителки по кърпа и сапун, както повелява традицията и им пожела да се сдобият с още много внуци, а те от своя страна почерпиха с пита за здраве, плодородие и берекет.

Всяка година по инициатива на моите служители, отбелязваме този ден, за което ги приветствам. Традициите и обичаите са част от нашата история, която не трябва да забравяме, защото народ без история, не е народ – коментира кметът Ралев.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
Страница 1 от 173

 

 banner-monitoring

 

EH2016 Digitial-Banner 160x600

 

DLE 9.6 DLE   UCOZ  joomla!